Warning: Creating default object from empty value in /home4/pcworld/public_html/kissamostv.gr/components/com_sh404sef/shInit.php on line 37
Κίσσαμος-Ιστορία-Αρχαιολογία

|Κίσσαμος| |Κίσσαμος-Ιστορία-Αρχαιολογία| |Το φρούριο της Κισσάμου| |Ο κόλπος της Κισσάμου|

Κίσσαμος - Ιστορία - Αρχαιολογία

Η Κίσσαμος διασώζει ακέραιο το προελληνικό όνομα αρχαιότατου οικισμού, πού βρισκόταν στην ίδια θέση ανάμεσα στα δύο ακρωτήρια που σχηματίζουν τον κόλπο της Κισσάμου. Η ετυμολογία του ονόματος από τη λέξη κισσός, δεν έχει σχέση με το τοπωνύμιο. O Πλίνιος την Αναφέρει Cisamon και ο Πτολεμαίος Κίσαμος πόλις. Ο Buondelmonti επισκέφτηκε την Κίσσαμο τις Αρχές του 15ου αιώνα και Αναφέρει, ότι είδε στη μέ­ση της πολιτείας πλουσιότατη πηγή γλυκού νερού και Ανάκτορο με πλήθος από κολόνες.Antiqua Chissamos polls oppulum album videtur, in cujus medio fans uberrimus dulcis aquae, el palatum cum multitudine cnlutnnarum jam fere prostratum cernitur (Creta Sacra I, 6).

Το νόμισμα της Κισσάμου

Η Κίσσαμος υπήρξε ναυτικός και εμπορικός σταθμός στη δυτική Κρήτη. Ήταν ένα από τα λιμάνια της Πολυρρήνιας, αλλά ήταν αυτόνομη και ανεξάρτητη. Η Κίσσαμος είχε δικά της νομίσματα πού είχαν από το ένα μέρος την κεφαλή του Ερμού, απόδειξη της εμπορικότητας της και από το άλλο μέρος, σαν παραλιακή πόλη, ένα δελφίνι και τα γράμματα :

Κ     Ι

Σ    Ω

Η αρχαία Κίσσαμος ήταν παραθαλάσσια αλλά λείψανά της φαίνονται σήμερα μακριά από τη θάλασσα, επειδή με την πάροδο τα χρόνων ανυψώθηκε το έδαφος της Δυτικής Κρήτης. Το λιμάνι της ήταν στο σημερινό μέρος Μαύρος Μόλος. Ο Άγγλος περιηγητής Pococke που επισκέφτηκε την Κρήτη το 1745, είδε κατά μήκος της παραλίας, δυτικά από το λιμάνι θεμέλια σπουδαίων κτηρίων, και υποθέτει ότι ήταν τελωνειακές αποθήκες. Along the shore to the west of the port of Chysamo there are foundations of some considerable buildings, which might be warehouses.

Η Κίσαμος Αναπτύχθηκε τη ρωμαϊκή περίοδο και τα περισσότερα λείψανά της είναι αυτής της περιόδου. Σήμερα σώζονται υπολείμματα του ρωμαϊκού υδραγωγείου στη θέση Κρύα Βρύση, αγάλματα και αρχιτεκτονικά μέλη κτηρίων μερικά από τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στα τείχη του φρουρίου της Κισσάμου. Τελευταία χρησιμοποιήθηκαν κολόνες του ρωμαϊκού θεάτρου σε μία εκκλησία και πολλές άλλες είναι βυθισμένες στο Μαύρο Μόλο. Στο Μουσείο υπάρχουν Αρχαϊκά, ελληνιστικά και κλασικά Αντικείμενα, Αγγεία, ρωμαϊκά αγάλματα, γυάλινα δοχεία και άλλα.

Η ρωμαϊκή Κίσσαμος είχε περίφημο θέατρο ακόμη δε και αμφιθέατρο, όπως αναφέρει ο Onorio Belli, πού είδε τα ερείπια τους το τέλος του 16ου αιώνα, όπως και άλλα δημόσια οικοδομήματα. Σώζεται επίσης η ακρόπολή της στη θέση Σελί, μισή ώρα δυτικά της Κισσάμου, όπου ο Β. Θεοφανίδης ανάσκαψε προπολεμικά ιερόν μυκηναϊκών χρόνων και υποθέτει ότι ήταν εκεί οι Μυκήνες, πού ίδρυσε ο Αγαμέμνων κατά την παράδοση.

Και ο Pashley, που επισκέφτηκε την Κίσαμο το 1834 είδε στο τότε τουρκικό νεκροταφείο Αρχαίους θολωτούς τάφους, κολόνες από μάρμαρο και γρανίτη, ένα ιωνικό κιονόκρανο και θεμέλια τοίχων.

Δυτικά από την κωμόπολη είναι το ακρωτήριο Τράχηλος ή Τράχηλα. Ο Trivan στο περίφημο Χρονικό του διηγείται την παρακάτω Ιστορία: Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός έστειλε το 1182 το γιό του Ισαάκιο με τα 12 αρχοντόπουλα και άλλους άποικους στην Κρήτη για να καταβάλουν τους επαναστάτες. Ο στόλος αποτελούνταν από 101 γαλέρες και προσορμίστηκε στο Μαύρο Μόλο, κοντά στο ακρωτήρι Τράχηλα. Αφού αποβιβάστηκαν και ξεφόρτωσαν όλα τα πολεμοφόδια, ο Ισαάκιος διάταξε και έκαψαν τα πλοία εκτός από μια γαλέρα πού έστειλε στην Πόλη να αναγγείλει στον πατέρα του ότι έφθασαν στην Κρήτη με τη λέξη: ‘εγγίξαμε’. Ο Trivan αναφέρει τη λ. ελληνικά και συμπληρώνει: από τότε το όνομα του τόπου Τράχηλα έγινε Κίσαμος, από το έγγίξαμε = έφθάσαμε !

Η Επισκοπή της Κισσάμου

Η Κίσσαμος εξακολούθησε να υπάρχει και να ευημερεί και κατά την Α' βυζαντινή περίοδο, αφού ιδρύθηκε η επισκοπή Κισάμου από τους πρώτους αιώνες. Μετά την ανάκτηση της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά ξαναϊδρύθηκε η επισκοπή. Ίχνη του καθεδρικού ναού Κισάμου της Α' βυζαντινής περιόδου δεν σώζονται. Τη Β' Βυζαντινή περίοδο η επισκοπή μεταφέρθηκε στο χωριό Επισκοπή για περισσότερη ασφάλεια από τους κουρσάρους. Κατά τη Βενετοκρατία η Επισκοπή Κισάμου, όπως και όλες οι άλλες, περιήλθε στην Καθολική Εκκλησία. Λατίνος επίσκοπος αναφέρεται το 1307.

Στα μέσα του 16ου αιώνα επίσκοπος Κισάμου έγινε ο Γεράσιμος Παλαιόκαπας. Ο κόμης Γεώργιος Παλαιόκαπας καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Κυδωνιάς. Σπούδασε στην Πάντοβα και το 1544 εχρημάτισε έφορος του «Παταβίου Γυμνασίου». Στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα υπάρχει το στέμμα της οικογένειας του. Δικέφαλος αετός που κρατεί σπαθί. Όταν γύρισε στην Κρήτη εκάρη μοναχός και πήρε το όνομα Γεράσιμος.

Έγινε ηγούμενος της μονής Αγκαράθου κι έπειτα χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κισάμου, μοναδικός ορθόδοξος επίσκοπος στην Κρήτη την εποχή εκείνη. Η Βενετία σεβάστηκε την εξαίρετη μόρφωση του και τις υπηρεσίες του σ' αυτή, γιατί ήταν ουνίτης. Η επιδοκιμασία του Πάπα και το κληροδότημα πού άφησε στο κολλέγιο του Άγ. Αθανασίου δεν αφήνουν αμφιβολία ότι ήταν ουνίτης. Ο Γεράσιμος Παλαιόκαπας είχε τεράστια πατρογονική περιουσία. Την κληροδότησε στην επισκοπή Κισάμου υπό τον όρο ότι από τα εισοδήματα της θα σπουδάζουν 16 Κρητικοί και άλλοι 8 Έλληνες στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Μετά το θάνατό του η επισκοπή περιήλθε πάλι στους καθολικούς.

Αρχαιολογική Συλλογή

Η Κίσαμος έχει αρχαιολογική Συλλογή στεγασμένη στο μουσείο της κωμόπολης, πού ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Φιλολογικού Συλλόγου «Κισαμικός» το 1936, και περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, γλυπτά, πήλινα και χάλκινα αντικείμενα, επιγραφές, νομίσματα, μία μαρμάρινη κεφαλή γυναίκας ρωμαϊκών χρόνων, μία κολόνα με ανάγλυφη παράσταση πιθανόν από τον ναό του Διονύσου και ένα μικρό ΥΜ ψευδόστομο αμφορέα πού βρέθηκε κοντά στο επισκοπικό μέγαρο και πιστοποιεί ότι η θέση αύτη κατοικούνταν από τούς ΥΜ χρόνους. Η Συλλογή παραβιάστηκε από τους Γερμανούς και πήραν λίγα αντικείμενα μάλλον ασήμαντα.

Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου - ΙΜΚΣ

Η Κίσσαμος είναι Έδρα της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου (ΙΜΚΣ), η οποία έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη ζωή όλης της επαρχίας, κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα με τις τεχνικές και οικοκυρικές σχολές και τα οικοτροφεία της, που έδωσαν την δυνατότητα στα παιδιά μακρινών οικισμών να σπουδάσουν, με το Σεμινάριο για τη μόρφωση των ιερέων, και την Ορθόδοξη Ακαδημία στη μονή Γωνιάς. Στα Ιδιόκτητα τυπογραφεία της η ΙΜΚΣ εκδίδονταν το μηνιαίο περιοδικό «Χριστός και Κόσμος» και το τριμηνιαίο «Η Φωνή των Νέων».

HTML Sitemap | XML Sitemap
Designed - Powered & SEO by Χαρχαλάκης Φώτιος
Kissamostv.gr © 2009 - 2016, All Rights Reserved