Warning: Creating default object from empty value in /home4/pcworld/public_html/kissamostv.gr/components/com_sh404sef/shInit.php on line 37
Εξωτερική Πηγή
Εξωτερική Πηγή

Εξωτερική Πηγή (2)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων αποτελούν θεσμό και βασικό πυλώνα της διά βίου μάθησης στην Ελλάδα. Παρέχουν τη δυνατότητα σε πολίτες 18 ετών και άνω (ή σε πολίτες που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31-12-2012), οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με απολυτήριο Γυμνασίου (Νόμος 2525/1997, άρθρο 5).

Τα ΣΔΕ συνθέτουν ένα ευέλικτο καινοτομικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διαμορφώνεται με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εκπαιδευομένων και δίνει έμφαση στην ενεργή συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα ΣΔΕ παρέχουν δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση και τη ζωή. Οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν γνώσεις, εμπειρίες, αναπτύσσουν δεξιότητες, διαμορφώνουν αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές. Με το θεσμό αυτό παρέχεται η δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να ενταχθούν ομαλά στις κοινωνικές, οικονομικές και επαγγελματικές δομές.

Οι υπηρεσίες των ΣΔΕ παρέχονται δωρεάν στους πολίτες.

Το πρόγραμμα διαρκεί 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες (25 ώρες την εβδομάδα) από τις 5.30 έως τις 9.10 μ.μ.

Το ΣΔΕ Χανίων λειτουργεί στο Νομό μας από το 2006 και επιτελεί σημαντικό  εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης στον τόπο μας. Η έδρα του βρίσκεται στο σχολικό κτήριο του 1ου Γυμνασίου Χανίων, δίπλα στη Δημοτική Αγορά και έχει, επίσης, δύο εκτός έδρας τμήματα: Δήμου Πλατανιά στις Βουκολιές και Δήμου Κισάμου στην Κίσαμο.

Οι εγγραφές για τον Α΄ Κύκλο σπουδών συνεχίζονται για το κεντρικό (Χανιά)  καθημερινά 6-9 μ.μ.


Για το τμήμα εκτός έδρας Κισάμου η κατάθεση δικαιολογητικών γίνεται καθημερινά στα  Γραφεία Παιδείας του Δήμου Κισάμου, τηλ. 28223-40200.


Για το τμήμα εκτός έδρας του Δήμου Πλατανιά η κατάθεση δικαιολογητικών θα γίνεται στο Δημαρχείο Πλατανιά στο Γεράνι στο τμήμα Παιδείας (τηλ. 28210-83958) και στη Δημοτική ενότητα Κολυμβαρίου στα γραφεία του πρώην Δημαρχείου Κολυμβαρίου (τηλ.2824023234). Επίσης, οι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι και των δύο τμημάτων εκτός έδρας μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους καθημερινά 6-9 μ.μ. στην έδρα του σχολείου στα Χανιά (τηλ. 2821052132).


Σημείωση: Από το σχολικό έτος 2012-2013 το παράρτημα Κολυμβαρίου μεταφέρεται από τη Δημοτική ενότητα Κολυμβαρίου στη Δημοτική ενότητα Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά και μετονομάζεται σε Τμήμα εκτός έδρας ΣΔΕ Χανίων Δήμου Πλατανιά.


Απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής: 1. Απολυτήριο Δημοτικού (ή Πιστοποιητικό εξωσχολικής χρήσης  Α΄, Β΄ ή  Γ΄ Γυμνασίου για όσους έχουν φοιτήσει σε κάποιες τάξεις του Γυμνασίου).

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή πιστοποιητικό γέννησης.

3. Συμπλήρωση  Αίτησης εγγραφής.

Διευκρίνιση: Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες μη τελειόφοιτους Γυμνασίου.


Πληροφορίες: 2821052132 (τηλ. σχολείου),

2821033742 και 6982495217 (Βενετία Δασκαλάκη)

 

 

 

Η Διευθύντρια του ΣΔΕ Χανίων

Βενετία  Δασκαλάκη- Καρδαμάκη

 

ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ: Πνευματικό Ίδρυμα Ή Επιχείρηση?

Παραλογισμός.. Απόλυτος και απροκάλυπτος. Όσοι από εσάς γνωρίζατε από προσωπική πείρα την Κρητική Εστία, ξεχάστε όσα ξέρατε. Όσοι την έχετε ακουστά από τρίτους, ανακαλύψτε πόσο έξω πέσατε. Όσοι δε ζείτε ακόμα εκεί, κουνήστε απογοητευμένοι το κεφάλι διαβάζοντας, εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους για τι μιλάω. Όταν ακούσαμε πρώτη φορά για την Κρητική μας φάνηκε ένας επίγειος παράδεισος! Τόσες παροχές με τόσο μικρό κόστος! Διαμονή σε υπερλούξ δωμάτιο, πλήρης διατροφή, θυρωροί, ασφάλεια, καθαρίστριες, θέρμανση, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, κουζίνες, πλυντήρια και εξοπλισμός, internet, τραπεζαρίες, χώροι εκδηλώσεων, παιδιά από κάθε άκρη της Κρήτης, ένα διοικητικό συμβούλιο σαν γονείς. Κοντολογίς, μία μεγάλη ευτυχισμένη οικογένεια…!

Οι γονείς μας πανευτυχείς, επιτέλους ένα μέρος να στείλουν το βλαστάρι τους στη μεγάλη κακή πρωτεύουσα, να μη νιώθει μόνο του, αλλά αντιθέτως ασφαλές και ευτυχισμένο..!

Και μετά, το χάος..

Και πέρασαν οι μέρες, καταφθάσαμε στο ειδυλλιακό αυτό μέρος, περιμένοντας επιτέλους αυτή τη φοιτητική ζωή που όλο ακούγαμε μικροί και όλο δε ζούσαμε. Στην αρχή ήταν καλά. Όχι όπως φανταζόμασταν, αλλά ικανοποιητικά. Τα δωμάτια δίκλινα, καθόλου προσωπικός χώρος. Και μετά άρχισαν τις μειώσεις. Πρώτα υποβάθμιση του internet. Μετά κλείνουν οι κουζίνες στους ορόφους. Τα πλυντήρια χαλάνε. Το πρωινό μειώνεται. Οι πρώτες ύλες του μεσημεριανού και του βραδινού υποβαθμίζονται. Οι επισκέπτες απαγορεύονται μετά τις 11. Οι φιλοξενίες σταματάνε, ακόμα και για τους ίδιους μας τους γονείς. Οι ώρες θέρμανσης και κλιματισμού μειώνονται. Οι κατσαρόλες κατάσχονται! Φτάνουμε στην εστία μετά τις διακοπές και αν δεν πληρώσουμε, μένουμε στο δρόμο! Το καλό και ευγενικό διοικητικό γίνεται απότομο και ειρωνικό. Ασυνεννοησία παντού. Τα παιδιά χωρίζονται, διχάζονται. Το κλίμα οικογένειας χάνεται για πάντα. Μόνο η παρέα σώζει κάπως την κατάσταση.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα. Φοιτητές από άπορες οικογένειες. Έτσι χαρακτηριζόμαστε έξω, αυτό ξέρουν οι πολλοί. Να βοηθήσουμε τα καημένα τα παιδιά. Και να οι Μαραθώνιοι, και οι εκδηλώσεις στήριξης. Δεν ξέρω για σας, αλλά εμείς δεν γνωρίζουμε ΚΑΝΕΝΑΝ άπορο που να καταβάλει μηνιαίως 220 ευρώ, πόσο μάλλον τώρα που μας ζητάνε και 250! Μέσα σε όλα αυτά, να λέγεται και έξω ότι μένουμε και τσάμπα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν δικαιούμαστε και επίδομα ενοικίου, γιατί δεν πληρώνουμε ενοίκιο. Είναι μία απλή «συμμετοχή στα έξοδα της εστίας»…

Εκεί πλέον αρχίζει να αχνοφαίνεται ο παραλογισμός. Διότι ποιος δεν είναι παράλογος, όταν πληρώνει 500 ευρώ (2x250=500) το δωμάτιο σε μία εστία και δεν βγαίνει έξω να ενοικιάσει με 300 ευρώ? Σε μία εστία που ενώ μειώνει συνεχώς τις παροχές της, αυξάνει συνεχώς το κόστος διαβίωσης? Σε μία εστία που η αγάπη και ο αλληλοσεβασμός γίνεται σαρκασμός και απρόσωπες σχέσεις, πελατειακές? Και μετά όταν λέμε ότι καταλήξαμε ξενοδοχείο, μας λένε παράλογους.

Τώρα που είδατε μέσα από τα μάτια των οικοτρόφων, μήπως καταλαβαίνετε? Ένα έργο τόσο μοναδικό όπως αυτό το Ίδρυμα, πρέπει να επανέλθει στις παλιές του δόξες. Θέλουμε την εστία μας πίσω. Την Εστία που αγαπήσαμε, που πονέσαμε, που μας βοήθησε να σταθούμε στα πόδια μας, να σπουδάσουμε, να μάθουμε να ζούμε ανεξάρτητοι, που μας έκανε περήφανους να λεγόμαστε Κρητικοί. Θέλουμε πίσω την Κρητική Εστία που θα χαιρόμασταν να παραδώσουμε στα παιδιά μας!

Από τον/την: Α. Κ.

HTML Sitemap | XML Sitemap
Designed - Powered & SEO by Χαρχαλάκης Φώτιος
Kissamostv.gr © 2009 - 2016, All Rights Reserved